Kokulu Gül Satışı ve Özellikleri
Bütün güller kokulu değildir. Kokulu olanların hepsi güzel kokulu değildir. Keskin kokulu güller kokularını rüzgarın kucağına bırakır ve bu suretle de herkesi ondan istifade ettirerek cömertliklerini belli ederler.
Bazısı ise bu konuda öylesine cimridir ki, burnunuzu çiçeklerin içine yaklaştırmadıkça zırnık koku alamazsınız. Hoş kokulu olmaları güllerin bahçelerde kullanılmalarının en önde gelen sebeplerinden biridir.
Güllerin Yetiştirilmesi
Yarı gölge ve hafif gölge kısımlara da adabte olabilselerde açık alanlara ve tam güneş alan kısımlara dikilen güller daha sıhhatli ve gösterişli olmaktadır. Orta dereceli gübreli organik maddelerce sengin, hafif nemli fakat iyi drenajlı olan topraklar güllerin en hoşlandıkları topraklardır.
Yeni gül fideleri için en uygun dikim zamanı kış-ilkbahar başı arası olan dönemdir. Yalnız don olan günlerde dikim yapmamaya dikkat edilmelidir. En tatminkar çiçeklenme için düzenli olarak gübrelemelidir. İlkbahar ve yaz aylarında her üç haftada bir kez omca başına omcanın yaşı dikkate alınarak (2 yaşında ise yarım yemek kaşığı %46 üre veya bir çay kaşığı %26 Amonyum nitrat) gübrelenmelidir. Omca yaşlandıkça her bir yaş için %20 oranında artırılarak gübrelemeye devam edilmelidir.
Son baharda ise gül omcalarının yaklaşık 75cm lik çevresine 15-20 cm lik çukurlar açılarak bu çukurlara 15-15-15 kompoze bir yemek kaşığı gübre (Gübreciler de bol miktarda satılmaktadır) verilmesi ile fevkalade iyi sonuç alınacaktır.
Güllerde Budama
Soğuk iklim bölgelerinde ve sert kışlarda güller uykudayken budama yapılmayıp ilkbahar başlarında budanmalıdır. Bitkinin uyku periyoduna geçmesini teşvik etmek için ılıman iklimlerde soğuk kış aylarında budama yapılmalıdır. 90cm'ye kadar boylanan iri çiçekli ve demet çiçekli güller 8-15 cm'lik kısımları kalacak şekilde, yayılıcı ve sarıcılı güllerde 40cm kalacak şekilde, diğer grupları 20-30 cm'lik kısımları kalacak şekilde üst kısımlar budanır.